Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα του Μαδούρο και η Βενεζουέλα φλέγεται




Η Βενεζουέλα η χώρα, που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο βρίσκεται και επίσημα ένα βήμα από την κατάρρευση...

Ολόκληρη η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παιδιά πεθαίνουν στα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρική ενέργεια, προβλήματα στο νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν αποκλείουν πραξικόπημα, ενώ η δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο, πρώην οδηγό λεωφορείου, Νικολά Μαδούρο γιγαντώνεται. Η χώρα μοιάζει διχασμένη και βυθισμένη στο χάος. Άνθρωποι λιντσάρονται στους δρόμους για λίγο αλεύρι, τα σούπερ μάρκετ είναι άδεια και ο Πρόεδρος της χώρας πιστεύει ότι δέχεται εξωτερική επίθεση.

Η κατάσταση είναι τουλάχιστον εκρηκτική. Εχουν αναφερθεί κρούσματα λεηλασίας, ενώ οι διακοπές του ρεύματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης διογκώνουν τη δυσαρέσκεια.



Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ανοικτές συγκρούσεις στους δρόμους, αλλά αυξάνονται οι ανησυχίες για κοινωνική έκρηξη.



Ο ίδιος ο Μαδούρο εμφανίζεται σε κατάσταση πανικού και με το γνωστό εκρηκτικό του ύφος απευθύνεται στους ηγέτες του κόσμου για βοήθεια, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για επίθεση που δέχεται η χώρα, αποκαλύπτοντας δε, πως ένα αμερικανικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο.

Ο Μαδούρο τόνισε ότι «η Βενεζουέλα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικοινωνιακής, πολιτικής και διπλωματικής επίθεσης, μίας συνωμοσίας του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού που έχει επίκεντρο την Ουάσινγκτον και ενεργεί με το σύνδρομο της ανωτερότητας και στόχο την επανάκτηση των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η γεωπολιτική του κόσμου δεν είναι τίποτα άλλο από την κυριαρχία, κι όπου αυτή δεν μπορεί να υπάρχει επιβάλλεται η καταστροφή και το χάος», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη επίθεση έκανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά της Ισπανίας και του ισπανικού Τύπου για τα συκοφαντικά, όπως είπε, δημοσιεύματα εναντίον του και την εμμονή τους ότι ο Μαδούρο δεν θα τελειώσει τη θητεία του και ότι χάνει ολοένα και περισσότερο τη δύναμή του.

Η Βενεζουέλα στο σημείο της έκρηξης

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, μια χρεοκοπία χειρότερη ακόμη κι από αυτήν της Αργεντινής το 2001.

Οι αναλυτές είναι σχεδόν σίγουροι ότι η Βενεζουέλα θα βρεθεί μπροστά στη χρεοκοπία μέσα στο 2016, καθώς ο πληθωρισμός χτυπά τριψήφια νούμερα και το πετρέλαιο -από το οποίο βασίζεται η οικονομία της χώρας- βρίσκεται σε bear market, ενώ η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ, θα μπορούσε να προκάλεσε άτακτη χρεοκοπία όπως στην Αργεντινή το 2001.

«Γνωρίζουμε ότι έρχεται κρίση», δήλωσε μέλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται η Washington Post.

Ο Νικολάς Μαδούρο διέταξε την κατάσχεση «των οδηγημένων σε παράλυση από την μπουρζουαζία» βιομηχανικών μονάδων και τη φυλάκιση των επιχειρηματιών που κατηγορούνται ότι «σαμποτάρουν τη χώρα».



Σύμφωνα με το πρακτορείο Euronews, η κατάσταση στη Βενεζουέλα θυμίζει καζάνι που βράζει, με την αντιπολίτευση να διοργανώνει όλο και περισσότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες, πιέζοντας την κυβέρνηση Μαδούρο να αποχωρήσει.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μαδούρο προειδοποιούν ότι, εάν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επιχειρήσει να μπλοκάρει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρησή του, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

«Η Βενεζουέλα είναι μία ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Δεν θέλουμε να εκραγεί και γι’ αυτό ζητάμε απ’ όλους να κινητοποιηθούν ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός του 2016», τόνισε ο Ενρίκε Καπρίλες, ηγέτης της αντιπολίτευσης και κυβερνήτης της Μιράντα.

Η απάντηση του Μαδούρο ήταν να υποστηρίξει ότι η χώρα απειλείται από ξένες δυνάμεις προχωρά σε στρατιωτικά γυμνάσια.



O τριψήφιος πληθωρισμός στη Βενεζουέλα εκτιμάται ότι έχει επιδεινώσει σημαντικά το κλίμα απέναντι στη διακυβέρνηση του Μαδούρο.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατάσταση έχει καταστήσει τον Μαδούρο αδύναμο σε τέτοιο βαθμό που, θεωρώντας πιο αδύναμο το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «πραξικοπήματος παλατιού» - να στραφούν δηλαδή απέναντι στον Μαδούρο ισχυροί παράγοντες της χώρας.



Όσο κι αν αυτά παραμένουν στο πεδίο των υποθέσεων, η εικόνα που έδωσαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εκτροχιαστεί εντελώς η κατάσταση το Καράκας φτάνοντας σε ξέσπασμα βίας συγκρίσιμο ακόμη και με εκείνο του 1989 (το περίφημο Caracazo). Αναλυτές και παρατηρητές προβλέπουν τα ακόλουθα σενάρια: λαϊκή εξέγερση, στρατιωτικό πραξικόπημα ή μία ακόμη πιο αυταρχική κυβέρνηση για την αποτροπή της εξέγερσης και τη διατήρηση του παρόντος καθεστώτος στην εξουσία.

Σε ποιο σημείο είναι σοβαρή η οικονομική κατάσταση της χώρας

Αλλοτε πλούσια πετρελαιοπαραγωγική χώρα χάρη στα τεράστια αποθέματά της, η Βενεζουέλα βρίσκεται βυθισμένη σε σοβαρή κρίση μετά την πτώση των τιμών του αργού, που της αποφέρει το 96% του ξένου συναλλάγματος.

Η χώρα επλήγη το 2015 από πληθωρισμό ύψους 180,9%, από τους υψηλότερους στον κόσμο, και την υποχώρηση κατά 5,7% του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Αντίστοιχη υποχώρηση του ΑΕΠ και πληθωρισμός 700% προβλέπεται για το 2016.



Καθημερινές διακοπές ρεύματος, δημόσιες υπηρεσίες εν λειτουργία δύο ημέρες την εβδομάδα, λεηλασίες καταστημάτων, διαδηλώσεις, λιντσαρίσματα: η κατάσταση οδεύει προς το χάος.

Το κράτος είναι πιθανόν να περιέλθει σε στάση πληρωμών σε διάστημα μηνών.

Η Βενεζουέλα, μια χώρα που έχει περάσει σχεδόν τρία συναπτά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ένα νέο γύρο αστάθειας.



Το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας, που εκτιμάται στα 185 δισ. δολάρια είναι πολύ περισσότερο από εκείνο της Αργεντινής το 2001, που ήταν περίπου 100 δισ. δολάρια.

Το χρέος της Βενεζουέλας δεν είναι ως επί το πλείστον στα χέρια ιδιωτικών funds αλλά θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της είναι σε εθνικό νόμισμα, κάτι που σημαίνει θεωρητικά ότι η κυβέρνηση μπορεί να τυπώσει όσο χρήμα θέλει για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Όμως το υπόλοιπο χρέος της, αυτό σε ξένο νόμισμα είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα που μπορεί να πυροδοτήσει το χάος.


Ο Μαδούρο, η Ελλάδα και οι ζωοτροφές

«Μη φοβάστε, Έλληνες και Ελληνίδες αδέρφια μας! Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο» έλεγε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε μήνυμα του προς την Ελλάδα το περσινό καλοκαίρι όταν η Ελλάδα φλεγόταν, όχι βέβαια στο βαθμό της Βενεζουέλας...

Μάλιστα εκείνο το καλοκαίρι, στα τέλη του Ιουλίου, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ξάδερφος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας πήγε στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας είχε σειρά συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν η εξασφάλιση φθηνού πετρελαίου, αλλά φαίνεται ότι η κρίση πρόλαβε τα όποια σχέδια.



Πάντως τότε ο ηγέτης της μακρινής λατινοαμερικανικής χώρας εξέφρασε στον Eλληνα πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ την «αλληλεγγύη του μπολιβαριανού και τσαβικού λαού της Βενεζουέλας».

«Εμείς όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει. Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε μαζί με (το μουσικό συγκρότημα) τους Comunicalle και να τους πούμε πως εδώ είχαν ιδιωτικοποιηθεί όλα, πως είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, πως η εκπαίδευση ιδιωτικοποιήθηκε. Όλα, όλα, τα πάντα είχαν ιδιωτικοποιηθεί. Επίσης πώς ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές.

Και πώς σπάσαμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να αποτινάξουμε το ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, τον πλούτο τους. Αυτός είναι ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος…» έλεγε τότε ο ηγέτης της Βενεζουέλας.
http://www.loutrakiblog.gr/2016/05/blog-post_105.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου