Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Έκτακτο! Μέσα στο 2016 έρχεται βίαια η…ΔΡΑΧΜΗ!









Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται από ειδικούς οικονομικούς αναλυτές η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η παράλληλη επιστροφή της στη δραχμή!
Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ελλάδα παρά τα Μνημόνια και τα 5 χρόνια οικονομικής αλλά και πολιτικής κρίσης δεν έχει καταφέρει ακόμα μέχρι και σήμερα να αποβάλλει τις ασθένειες του παρελθόντος. Τα πολιτικά τζάκια παραμένουν ακμαία, η δικαιοσύνη εξακολουθεί να επηρεάζεται και να χειραγωγείται από τα συμφέροντα των ισχυρών, η φοροδιαφυγή αντί να μειώνεται αυξάνεται και οι εγχώριοι βαρόνοι συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους.
Τίποτα δεν άλλαξε!
Ακόμα και εμείς οι ίδιοι, ποτέ δεν καταφέραμε να γίνουμε «Ευρωπαίοι» ή να πλησιάσουμε έστω προς αυτή την κατεύθυνση, αν και στην αρχή όλοι επιζητούσαμε την είσοδο της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όπως θα έχετε διαβάσει τις τελευταίες μέρες στο www.voicenews.gr επιθυμεί να καταργήσει τη «Διαύγεια», ίσως το μόνο μηχανισμό που, αν λειτουργούσε σωστά, θα μπορούσε να πατάξει τη φοροδιαφυγή!
Η δραχμή λοιπόν είναι κοντά…
ΠΗΓΗ/.voicenews.gr/



- Τουλάχιστον 50% η άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος. Θα μπορούσε δε, να είναι σημαντικά μεγαλύτερη ανάλογα με τις οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμοσθούν.

Σημειώνεται ότι, στην εκτιμώμενη επίσημη υποτίμηση, δεν έχουν συνυπολογιστεί οι όποιες κερδοσκοπικές πιέσεις που μπορεί να εκδηλωθούν στο νέο νόμισμα ή και στις υποσχετικές πληρωμής (IOUs), που θα εκδοθούν κατά τη μεταβατική περίοδο από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα.

- Άμεση μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 25% και του πραγματικού ΑΕΠ από 15% έως και 20%, που θα σήμαινε ότι η χώρα σωρευτικά από το 2007 θα έχανε σχεδόν το ήμισυ του εγχώριου πραγματικού εισοδήματος.

- Εκτίναξη του πληθωρισμού και περαιτέρω σημαντική αύξηση της ανεργίας.

- Mείωση των πραγματικών μισθών, των πιστώσεων και των επενδύσεων.

- Σε όρους ευρώ, η ελληνική οικονομία το πιθανότερο είναι να μην ανακτήσει ποτέ τις απώλειες στο ΑΕΠ, καθώς η έξοδος, η στάση πληρωμών και η υποτίμηση του νομίσματος, θα οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια εθνικού εισοδήματος.

- Σημαντική συμπίεση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, που θα πλήξει πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά σταθερού και χαμηλού εισοδήματος, με επακόλουθο αντίκτυπο τη φτώχεια και τη μεγάλη αύξηση της ανισότητας.

- Σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση, κατά τον πρώτο χρόνο μετά την έξοδο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε όρους ευρώ, λόγω της συνδυαστικής επίδρασης της οικονομικής συρρίκνωσης και την υποτίμησης, θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου € 11.000, σε σύγκριση με τα επίπεδα των € 17.000 το 2014

- Ακόμη και σε υποθετικό σενάριο μείωσης του δημοσίου χρέους κατά 50%, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παρέμενε σε επίπεδα άνω του 130% - λόγω της υποτίμησης, της αδυναμίας μετατροπής του σε δραχμές και της δραματικής μείωσης του ΑΕΠ.

- Το Grexit δε θα σηματοδοτούσε το τέλος της λιτότητας – αντίθετα, το υψηλό χρέος θα άφηνε ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της μελέτης

Σκοπός της μελέτης ήταν η ουσιαστική και αντικειμενική ενημέρωση επιχειρήσεων ή υποψηφίων επενδυτών σχετικά με τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Η μελέτη δεν αναλύει καθόλου το ακραίο σενάριο μιας άτακτης εγκατάλειψης του κοινού νομίσματος με παράλληλη καταγγελία των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Οι συνέπειες του σεναρίου αυτού είναι αδύνατον να αποτιμηθούν, καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε σε δραματική μείωση του ΑΕΠ, παρατεταμένη αστάθεια και αβεβαιότητα και έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η προοπτική επανόδου σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας δεν θα μπορούσε να οριοθετηθεί χρονικά.

Αντιθέτως, η παρούσα μελέτη βασίζεται στο σενάριο μιας συντεταγμένης εξόδου από την Ευρωζώνη μετά από διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές της χώρας. Ακόμα και σε αυτό το «αισιόδοξο σενάριο», οι συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία θα είναι εξαιρετικά σοβαρές, ενώ οι επιπτώσεις θα κρίνονταν κυρίως από την οικονομική πολική που θα εφαρμοζόταν, καθώς η όποια νομισματική ή δημοσιονομική χαλάρωση θα οδηγούσε σε βαθύτερα προβλήματα.


http://karapetas.blogspot.gr/2015/12/2016.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου