ΔΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
Στο παιγνίδι των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Νότια Κρήτη και Δυτική Ελλάδα βάζει η κυβέρνηση και επίσημα τη Ρωσία μέσω ΦΕΚ με παράταση που έδωσε στην προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για το 2ο Διεθνή Γύρο Παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε και επίσημα σε σχετικό ΦΕΚ και βάσει αυτής η μετάθεση της ημερομηνίας γίνεται από τις 14 Μαΐου για τις 14 Ιουλίου 2015. Το παραπάνω έγινε μετά από απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, από τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, κρίθηκε αναγκαία η παράταση, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και της αρμόδιας επιτροπής ΕΔΕΥ, με στόχο να καταστεί ακόμα πιο έντονο και πιο ευρύ το ενδιαφέρον χωρών και εταιρειών για την ενεργειακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών.
Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε ανοιχτή πρόσκληση ρωσικών εταιρειών να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τα ελληνικά πεδία πετρελαίου και φυσικά η δίμηνη παράταση έχει σχέση με την ανοικτή αυτή πρόσκληση.
Ο Π.Λαφαζάνης είναι αυτός που ουσιαστικά έχει σηκώσει όλο το βάρος για τη συμμετοχή των ρωσικών εταιρειών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες έχοντας αναλάβει την υπόθεση σχεδόν προσωπικά.
Στα τέλη Μαρτίου και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμμέτοχη νέων εταιρειών στο διαγωνισμό είχε τονίσει μεταξύ άλλων:
«Θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτή η οριοθέτηση είναι πάγια επιλογή και θέση της κυβέρνησης και θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Βεβαίως, σε περιοχές που δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η Τουρκία έχει καμία νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης, υπάρχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα, εντός των 6 μιλίων, κάθε χώρα να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες. Μιλάμε για τις περιοχές που χρειάζονται οριοθέτηση, δεν είναι όλο το Αιγαίο, είναι οι περιοχές όπου συνορεύουν οι θαλάσσιες δυνατότητες της ηπειρωτικής Τουρκίας με τα ελληνικά νησιά. Εκεί χρειάζεται οριοθέτηση, την οποία επιδιώκουμε με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Και τόνισα την ανάγκη να υποβοηθηθεί από την ΕΕ η οριοθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο».
Ο υπερυπουργός έθεσε το θέμα της συμμετοχής ρωσικών εταιρειών στις έρευνες για ελληνικούς υδρογονάνθρακες για πρώτη φορά στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στη Μόσχα στα τέλη Μαρτίου και της πρώτης συνάντησής του με το αφεντικό της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
Εκεί ο Π. Λαφαζάνης απηύθυνε πρόσκληση σε ρωσικές εταιρείες -μεταξύ των οποίων και ο όμιλος Gazprom- να συμμετάσχουν στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Η πρόσκληση συνοδευόταν από δέσμευση του υπουργού πως δεν θα αλλάξουν τελικά οι όροι του διαγωνισμού, διευκρινίζοντας από τότε πως για λόγους καλύτερης προετοιμασίας θα δοθεί 2μηνη παράταση για την υποβολή προσφορών και αντί για τα μέσα Μαΐου, αυτό θα γίνει στα μέσα Ιουνίου.
Το δεύτερο σημαντικό ραντεβού του υπουργού με το ρωσικό παράγοντα έγινε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του Α.Μίλερ.Ο Ρώσος επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού ενημερώθηκε και την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει παράταση στο 2ο διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Από εκεί και πέρα το θέμα φαίνεται πως μπήκε σε τροχιά υλοποίησης καθώς υπήρξαν και αντίστοιχες διαβεβαιώσεις από ρωσικής πλευράς για το έντονο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης θέτοντας έτσι το γενικότερο περίγραμμα για μια μεγαλύτερη συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει βέβαια και τον “Greek Stream”, κάτι που αποτέλεσε επίσης θέμα συζητήσεων του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στη Μόσχα.
ΠΗΓΗ
Το διαβάσαμε από το: Βάζουν και τη Ρωσία στο παιγνίδι του πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια της Κρήτης http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/05/blog-post_680.html#ixzz3ZANIT7Za
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου